top of page
  • Skribentens bildJohan

Ta ett break och blir mer effektiv

Uppdaterat: 9 aug.

I dessa tider när många av oss jobbar hemifrån är det viktigare än någonsin att ta en kort paus från datorn. Det är faktiskt så att vi blir till och med mer effektiva när vi tar ett kort break typ en gång i timmen.


Du kanske tänker att du är effektiv när du sätter dig ner och säger till dig själv att nu göra jag den här presentationen, eller vad det kan vara, på två timmar och sedan är jag klar. Men inget kan vara mer "fel", du behöver din rast då du kan gå ifrån en stund. Din hjärna mår bra av att slippa sitta framför datorn hela tiden och att fysiskt gå upp och röra dig från ett rum till ett annat är mumma för din hjärna. Om du av någon anledning absolut inte kan resa på dig och gå iväg så kan du i alla fall lyfta blicken och titta ut genom ett fönster så att dina ögon får vila sig från det tröttande ljuset från datorskärmen och att sitta och titta ut en stund utan att försöka tänka på något blir som en kort meditation.

Under den här stunden hinner hjärnan få ett break och den kan arbeta mer effektivt igen när du är tillbaka.


Om du vill ta dina break till nästa nivå så vill jag introducera power break, förutom att du går och hämtar kaffe, te eller vatten så kan du passa på att göra några fysiska övningar. Genom att röra fysiskt på dig så får du igång hjärnan, blodet pumpar runt med energi - hjärnan älskar att röra på sig by the way... mycket mer än vad den gillar sitta stilla i soffan och äta chips (även om den ibland försöker lura i dig det).


Så gör några benböj, utfall, kanske några situps och armhävningar eller plankan. Om du har trappor i närheten så kan du gå upp och ner några gånger. Låt fantasin sätta gränserna, huvudsaken är att du gör något.


Till en början kanske du gör det ett par gånger om dagen och successivt ökar. Så som jag har gjort är att jag sätter timern på 60 minuter när jag börjar kl 08.00 och sedan varje timme kör jag 3 eller 4 rörelser. Det innebär att när jag jobbar till 16.30 hinner jag med 8 tillfällen. Säg att det tar ca 5 minuter och då har jag kört 40 minuter extra träning på en dag - och det är ju toppen. Tid som jag annars skulle suttit stilla och bara stirrat på skärmen. Vad tror du - ska du introducera power break i din arbetsdag och bli mer effektiv?


Förutom att du får "gratis" träningsminuter från ingenstans så får du mer tid över till annat när din arbetsdag är slut - hänga med barnen, med din partner, gå ut och gå en lång promenad med hunden... eller vad du nu vill göra.


Det jag tycker att du ska göra nu är att du delar det här inlägget så att fler i din närhet kan få ta del av det och på så sätt slår vi ett slag mot hjärt- och kärlsjukdomarna som är den enda vinnaren av att vi sitter stilla hela dagarna. Alla mår bra att röra på sig, all form av rörelse är bra rörelse.


Allt gott

//Johan


Du kan läsa mer om några enkla core-rörelser som du kan göra hemma i detta inlägg:

Läs mer om Core-träning här!

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page