top of page
  • Skribentens bildJohan

Gå emot din ingivelse

Uppdaterat: 2 juni 2020

Är du en person som följer din ingivelse? Det är något som är bra vid många tillfällen... och helt förödande vid andra. Vid frågesport, som t.ex. Trivial Pursuit där har jag märkt att det första som jag tänker på oftast är rätt. Men om det exempelvis gäller en eftermiddag på jobbet - du känner ett sug i magen och du vet att du har den där Snickers-biten i skrivbordslådan... då bör du gå emot din första tanke och istället göra något som lusten säger nej till (t.ex. ringa det där jobbiga samtalet som du tänkt på så länge).

Låt mig få utveckla det hela. De flesta av oss har lärt oss att om vi är sugna på något så agerar vi och går allt som oftast på det som hjärnan mest skriker efter - socker! Om det då finns en chokladkaka eller något annat sött så tar vi gärna det. Hjärnan är smart, den väljer det som ger snabbast kick för stunden... och ja, socker kan jämföras med en drog tycker jag. Dessutom, alla vi som växte upp på 70- och 80-talet och gick på bio:

– Framåt 10-tiden börjar det kurra i magen och då tar jag mig en Snickers. Snacka om att tuta i en hel generation (och några till) att Snickers är perfekt när man känner ett sug. Det fanns säkert liknande reklam på 50- och 60-talet också.

När suget kommer och du sträcker dig efter din Snickers, chokladkaka eller kaka. Stoppa din hand innan du faktiskt tar i den, stanna till och tänk efter: Är jag verkligen sugen på något eller är det ett hjärnspöke i min skalle. Ta istället en bit frukt, en bit knäckebröd eller kanske bara ett glas vatten... många gånger räcker det med det senare. Ha som målsättning att göra detta under en period av 30 dagar. Du kommer då att skapa en ny vana och nästa gång du känner suget har du ett alternativ – ska det bli godis eller något nyttigare! Av egen erfarenhet kan jag tillägga att för varje gång du väljer det nyttigare alternativet ger du ditt självförtroende en boost. Nästa gång du känner att du är sugen på något sött, vill ta en extra portion av middagen eller sitta kvar i soffan istället för att dra på dig träningskläder och gå till gymmet, sticka ut och springa eller vad det kan vara – tänk efter innan och försök välja det bättre alternativet.

Du har alltid ett val och det gäller allt i livet. Att göra tvärt emot din ingivelse eller agera när lusten säger nej kan tillföra något nytt i ditt liv. Det finns nämligen en sanning inom NLP som lyder: "Om du gör som du alltid gjort får du alltid samma resultat!" Så ändra ditt resultat och se vad som händer. Du kan bli överraskad!

Må gott //Johan



10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


bottom of page