top of page
  • Skribentens bildJohan

Därför är sömnen så viktig

Uppdaterat: 9 aug. 2023

Sömnen är viktig för oss människor, det är då hjärnan får en chans att bearbeta dagens input och kroppen får en chans att vila upp sig. Det är inte för inte som bebisar sover större delen av dagen. Men även om du inte kan sova på natten så finns det hopp.


Det är viktigt att sova, 7-8 timmar varje natt och att lägga sig och gå upp samma tid varje dag (även på helgerna) är det bästa för oss. Hur trist det än kan låta så är vanor och rutiner riktigt bra för oss. Hur ser dina vanor ut?


Om vi kikar lite närmare på vad det är som påverkas om vi sover för lite... som bilden här vid sidan berättar så reagerar hjärnan mer positivt på fet och ohälsosam mat när vi har sömnunderskott. Det är ju så att när vi sover får hjärnan energi och är det så att vi är vakna och struntar i att lyssna på vår kropp och hjärna så säger hjärnan till oss att den vill ha energi och får den inte sova så är energi från mat det vi får ta.


Att hjärnan reagerar mer positivt på fet och ohälsosam mat (läs även godis) är ju ganska enkelt att förstå då denna typ av mat är väldigt energität och som regel mer fylld med socker-arter än vanlig mat.


För lite sömn kan även leda till stress och tvärt om, för mycket stress kan leda till sömnsvårigheter. Här måste vi vara aktsamma och lyssna på våra kroppar, vad är det som händer...? En sak som jag vill säga om stress och sömn är att det är lite som ett moment 22, om du är stressad och börjar sova för lite så kan du bli mer stressad av att du inte sover osv... då är den dåliga karusellen igång. Då kan det vara bra att veta att bara genom att ligga i sängen och "vila" sig genom natten är helt okej, vanligtvis får vi korta stunder som vi sover (fast vi inte märker det), så länge vi försöker ta det med ro och inte stressar upp oss över att vi inte sover.

Testa att ladda ner någon mindfulness-app till telefonen med sömnhistorier (jag kan rekommendera Calm-appen), sen finns det mängder av material på YouTube som du kan lyssna på.


Vad kan du göra åt detta då? Bara att du är medveten är en bra början, då kan du tex göra medvetna val. Om du känner att du är sugen på något sött mitt på dagen så kan du stanna upp och fråga dig själv vad det egentligen är... har du gäspat mycket senaste timmen? Det kanske mer är så att du är trött och då kan det passa bättre med en paus i arbetet, om du har möjlighet föreslår jag att du tar ett break och försöker sova en kort stund. Du kan även gå upp, gå ut och njuta lite frisk luft - det ger också energi.


Det är lite samma med stressen, se till att stanna upp och gör något annat. Om du misstänker att du är ligger nära gränsen till att bli för stressad (du har nära till ilska, kanske gråter lätt eller bägge) se till att prata med någon. Börja med att prata med din chef, se vad ni kan göra åt din situation.

Men du måste också ta eget ansvar, se till att göra sådant som gör att du kan hantera stress bättre. Några exempel på det är:

Träning (all form där prestation inte ingår), mindfullness, träffa vänner och umgås med familjen, göra roliga saker som ger dig energi och försök komma ut i naturen.


Slutligen vill jag säga att var inte så hård med dig själv, självklart kommer du någon gång äta en bit choklad... så gör det och njut av det (istället för att ge dig själv skuldkänslor) och du kommer hoppa över en träning för att du var för trött och du kommer äta en lunch på McDonalds för att det ska gå fort.


Allt detta är okej, det viktiga är att du är snäll med dig själv efteråt och givetvis bara låter detta vara enstaka tillfällen - det är dom dåliga vanorna som ger oss ett dåligt liv, byt succesivt ut dom mot bättre vanor så kommer allt bli bra... även sömnen!


Ett steg till en bättre vana är att undersöka vad jag faktiskt kan göra för dig, kika på den här sidan för att se vad mer du kan göra!


Må gott

/Johan


30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page