top of page
  • Skribentens bildJohan

Så här tänker du positivt i Coronatider

Uppdaterat: 9 aug. 2023

Hej alla,

Jag hoppas att ni alla mår bra. Jag har blivit beordrad att jobba hemifrån och det är lite att jag klättrar på väggarna - så jag var precis ute och tog en kort promenad runt kvarteret i regnet. Det var så skönt att komma ut i friska luften, fåglarna kvittrade och brydde sig inte alls om något Corona-virus.

Jag vill med det här mailet tipsa er om hur ni kan bryta eventuella jobbiga tankar, som snurrar i huvudet, efter alla samtal som förs just nu. För det är nämligen inte bara ett virus som figurerar nu… utan två! Det ena har jag redan nämnt – Corona. Det andra är ett tankevirus som inte fått något namn än… men det är möjligt att någon klok person sätter namn det när den här krisen är över. Den jag hörde det från, eller snarare läste om, är Henrik Fexeus – en person, liksom jag, som är mer inriktad på vad som händer i hjärnan när vi gör olika saker. Så tack till Henrik för detta inlägg, vill ni läsa närmare vad han skrev så sök upp honom på Facebook eller någon annan social media så hittar ni det – jag rekommenderar verkligen att ni letar upp inlägget.


Huvudmeningen i det han skrev var att det som händer nu är att med tanke på all ryktesspridning, personer som normalt är sansade beter sig som att jorden ska gå under – vi ser virusexperter och epidemiologer som uttalar sig i TV. Länder stänger sina gränser och folk vågar knappt hälsa på varandra. Tidningarna som gör sitt yttersta för att sälja sina nyheter… och det mesta är negativt. Det som händer är alltså att vi blir rädda, vi springer och tok-handlar toapapper (?!) och ska bunkra upp för att hamna i karantän – när de flesta av oss bara får en präktig förkylning eller att man bli sängliggande, jag ska inte gå närmare in på detta… det finns som sagt var experter på den delen.


Så vi blir rädda och oroliga, och varför blir vi det? Jo för att vi fortsätter att mata oss med alla negativa nyheter och gissa vad som händer om du bara omger dig med negativt – D E T Ä R D E T E N D A D U K O M M E R A T T S E. Men det går att ändra på det. Koncentrera dig på det positiva. Senast i morse så läste min kära fru upp massa positiva nyheter, saker som att i Indien så verkar man ha kommit på ett sätt att bota personer som blivit smittade, i Sydkorea så minskar antal smittade osv. Jag vill göra en jämförelse, tänk dig att du kommer på att du ska köpa något. Du funderar jättemycket och helt plötsligt så börjar du se den saken överallt – är det en bil så ser du den bilen överallt. Är det ett klädesplagg så banne mig ser du flera personer på stan med just det plagget. Det handlar om att du får tillbaka det som du tänker på… och då pratar vi inte flyktiga tankar utan när du upptar hela ditt väsen med det. Tänker du negativt så får du negativt tillbaka och tänker du positivt så får du givetvis positivt tillbaka.


Givetvis ska du prata med någon om du känner dig orolig, det är bra att prata om sådant som man oroar sig för… men du ska komma ihåg att det mesta som du oroar dig för inträffar aldrig. Ett talesätt som jag tycker passar är:

"Att oroa sig är som att sitta i en gungstol, man har något att göra – men kommer ingenvart."

Då är det mycket bättre att prata med någon som är utbildad – en psykolog, terapeut eller coach. Alla tre fungerar och det är olika infallsvinklar. Enkelt sett - psykologer hanterar det förflutna, terapeuter hanterar det förflutna och framtiden och coachen är fokuserad på framtiden. Det viktiga är att dessa personer är utbildade och kan hantera denna typ av frågor… kompisar och familjemedlemmar i all ära, det troliga är att det är i samma sits som du och det slutar bara med att ni ältar det hela om och om igen.


Ska vi kika lite närmare på vad exakt du kan göra. 1. Det första jag skulle råda till är att sluta titta så mycket på nyheterna hela tiden, du kanske bara ska välja en kanal där du hittar info (och det är INTE Facebook) och bara titta en gång om dagen. 2. Nummer två är att - försök att gå ut några gånger om dagen, gå ut i naturen eller en park om det finns. Träd och annan växlighet har en lugnande inverkan på oss. Om du måste ha mobilen med dig när du går ut, se till att du låter den ligga i fickan – för… 3. … att sitta och titta i mobilen, den fysiska rörelsen med nedböjd nacke och krokig rygg, gör ju att du känner dig mer nedstämd. För tänk efter lite, se en glad person framför ditt inre… hur går och står hen? Troligtvis upprätt med blicken mot horisonten. 4. Den andra orsaken till att skippa mobilen en stund är att du och din hjärna behöver vila och det kan du inte göra om du hela tiden tittar i mobilen. Du ska helst inte ens ha musik eller ljudbok på… det bara dövar det din hjärna är skapad att göra – tänka.

5. Den fysiska akten av att gå är i sig jättebra, våra kroppar är skapade för att gå och springa. Du har säkert varit med om det någon gång – att när du är ute och går så kommer du på massa bra idéer. Sen den fysiska akten av att du går framåt, det är något i hjärnan som gillar detta… du kommer vidare, till skillnad från gungstolen som jag pratade om innan. 6. Om du ändå ska titta på tv, titta på något som får dig att må bra – feelgood skulle jag säga och vad det är för dig kan bara du svara på. 7. Och så var det Facebook… dela bara sådant som är positivt, som får dig att må bra. Har du inget, strunta då i det 8. Även om det är virustider – träffas och umgås. Vi människor är flockdjur och mår bäst av att umgås och skratta med andra. Var utomhus.


Slutligen så vill jag tipsa dig om att om det är så att du känner att det är svårt att sluta med en sak, ersätt den med något annat istället. Om du tex alltid brukar äta en chokladbit på eftermiddagen så kan det vara svårt att sluta med det, men om du börjar att ersätta den med något som är nyttigare. Säg att du äter mjölkchoklad, då kan du faktiskt byta ut den mot en bit riktigt bra mörk choklad (minst 70%) och ta bara en bit… så enkelt kan det vara. Det är samma sak med andra saker som du vill byta ut i ditt liv såsom negativa tankar.


Om du har tankar och funderingar kring detta så är du givetvis välkommen att höra av dig till mig, jag ska göra mitt bästa för att stötta dig med tanke på situationen som den är just nu. Eftersom jag är coach så har jag tystnadsplikt, så du kan vara lugn – allt du säger till mig stannar hos mig. Det är mitt lilla bidrag till situationen som den är nu.


Allt gott //Johan


PS. Om du delar vidare på sociala medier, nedan, så blir jag jätteglad DS.

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page