• Johan

Kan stress tränas bort?

Uppdaterat: 24 sep 2020

Enligt psykologer och hälsomyndigheter är motion en effektiv metod för att förebygga stress. Om du redan är påverkad av stress bör du dock hålla dig till lugna motionsformer, t.ex. yoga, cykling eller promenader


Det pratas ofta om att motion är bra mot stress, men är det verkligen bra att träna och röra på sig om man samtidigt är sjukskriven pga. en stressreaktion?


SVAR: Både bland psykologer och hälsomyndigheter råder det enighet om att motion är effektivt för att förebygga stress.

Huruvida motion är bra eller inte om man redan har drabbats av en stressreaktion och kanske är sjukskriven, råder det emellertid inte lika stor enighet om. Här hävdar en del experter att motion faktiskt kan förvärra stresstillståndet i kroppen. Detta kan höra samman med att pulsen ökar och hjärtat slår snabbare vid stress – precis som det gör vid träning.

Om du har drabbats av stressyndrom och ev. utbrändhet eller känner att du är nära att göra det, så är det sannolikt bäst att skippa all högintensiv och prestationsinriktad träning och i stället ta lugna promenader i naturen, träna yoga eller mindfulness, göra lugna stretchövningar eller cykla i ett långsamt tempo.

Lugna motionsformer kan hjälpa dig att sova bättre och somna lättare, vilket ofta är ett problem för den som drabbats av stress. Sömn är också en viktig indikator för hälsan.

Känn efter dagen efter du har tränat – är du trött och utmattad har du sannolikt tränat för hårt. Om du istället mår bra så gör träningen något gott för dig


Symptom på stress

Fysiska tecken:

· Huvudvärk

· Hjärtklappning

· Svettning

· Nedsatt immunförsvar – frekventa infektioner

· Aptitlöshet

· Yrsel

· Diarré

· Darrningar i händerna

· Nedsatt sexlust

Beteendemässiga tecken:

· Kritisk, irriterad

· Bristfällig överblick

· Obeslutsamhet

· Cynisk och känslokall

· Ökat bruk av stimulantia (kaffe, cigaretter, alkohol)

· Bristande engagemang

· Periodvis frånvaro


Stress är framför allt något som du bör ta allvarligt, om du känner dig träffad av någon av de ovanstående tecknen så kan det vara ett tecken på att du är stressad. Hör av dig då, det är är alltid bättre att prata med någon om detta. Jag har givetvis tystnadsplikt så allt du säger stannar hos mig.


Må gott,

Johan

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla