top of page
  • Skribentens bildJohan

Cykling till jobbet är lika effektivt som fitness

Uppdaterat: 9 aug. 2023

Du går ned lika mycket i vikt genom att cykla till jobbet som att motionera på fritiden. Det är ett lika överraskande som glädjande resultatet av en stor studie från Köpenhamns universitet.Ta cykeln till jobbet om du vill gå ned några kilo i vikt. Det kan faktiskt vara lika effektivt som att träna på t.ex. ett gym på fritiden, visar en studie från Köpenhamns universitet.

Cykelpendling är därmed ett bra val om man vill vara aktiv och gå ned i vikt, men har svårt för att hinna med att träna i en stressig vardag, påpekar forskarna.


Farväl till 4 kilo fett

I studien deltog 130 inaktiva överviktiga som blev indelade i fyra grupper. En grupp fick börja cykla till och från jobbet – i genomsnitt 14 km per dag. Två andra grupper fick motionera fem gånger i veckan på fritiden med hög resp. måttlig intensitet – t.ex. med löpning på löpband. Den sista gruppen fungerade som en kontrollgrupp och ändrade inte sina vanor.

Efter sex månader hade deltagarna i cykelgruppen minskat fettmassan med 4,2 kg jämfört med kontrollgruppen. Fettminskningen hos cykelpendlarna var därmed lika stor som hos gruppen som motionerade med hög intensitet på fritiden. De som tränade med måttlig intensitet minskade bara fettmassan med 2,6 kg jämfört med kontrollgruppen.


Effektiv träning för erfarna

Försöket gjordes som tidigare nämnts på inaktiva vuxna, men också mer erfarna motionärer kan få ut en hel del av att byta ut transporttiden i bilen eller att åka kommunalt till effektiv träningstid på cykeln. Vill du ha ut det mesta av cykelpendlingen behöver du dock öka intensiteten och även till viss del distansen.


Jag vet inte med er, men jag känner definitivt för att plocka fram cykeln på en gång… 4 minskade kilon till sommaren är helt okej. Dessutom så är det ju ett väldigt bra miljöval.


Det bästa sättet att gå ner i vikt är dock genom att ändra på sina kostvanor, jag har skrivit mer om det i en bok - läs mer om boken här!


Må gott alla glada //Johan

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page