top of page
  • Skribentens bildJohan

Viktminskning by Mindease

Uppdaterat: 9 aug. 2023

Jag sökte runt lite på nätet på ordet viktminskning, för att se vad andra säger när det kommer till viktminskning. Överst är givetvis annonserna, men sedan... det enda resultat som rankas högt som jag kan tänka mig att stå lite bakom är Aktiv Träning, en tidning som tar upp allt möjligt kring träning - jag använder den själv som utbildning så den är helt okej. Vad som kommer sedan är det som jag upplever som tragiskt... alla dessa företag som säljer måltidsersättningar, piller (som ska få dig att gå ner i vikt?!) och annat skräp (i brist på bättre ord).


Viktminskning
Viktminskning med Mindease

Ja, det stämmer att i princip alla dieter hjälper dig att gå ner i vikt initialt. Jag läste tex här om dagen om en person som skrev att hen hade gått ner närmare 30 kg via en pulverdiet och nu efter en dipp... hen hade mått dåligt... hade gått upp 13 kg igen. Självklart så går du ner i vikt när du drar ner så kraftigt på kaloriintaget. Problemet är att din kropp upplever det som att du hamnat i svält och kommer att vilja spara kalorier i form av fett (det enda sättet som vår kropp kan bevara energi). Så även om du går ner i vikt så kan du fortfarande vara tjock.

För att återkoppla till att personen jag nämnde ovan mått dåligt... tänk dig själv att det enda du får äta är måltidsersättning och det är i pulverform med vatten antar jag. Var finns smaken, var finns strukturen, var finns njutningen? Jag tror att det är ganska självklart att du kan börja må dåligt om du tar bort njutningen i att äta och i princip förbjuda riktig mat.


Så vad ska du göra egentligen? Först och främst så anser jag att du bör bli vän med maten, många har ett osunt förhållande med maten. Är du överviktig så har du någon gång skapat en felaktigt program gentemot mat och äta. Kanske har du vi något tillfälle varit ledsen, stressad eller mått dåligt på annat sätt och då har maten blivit en trygghet att glömma sig i. Du äter för att du mår dåligt, vilket blir en ond cirkel och du du mår dåligt för att du äter för mycket... och så fortsätter det.


Någonstans måste detta få ett stopp, du måste prata med någon - jag tänker givetvis på en coach (blink, blink). Den goda nyheten är att det troliga är att det dåliga som hände var för länge sedan och är över spelat - kan du göra något åt det... gör det, ta tag i det och prata med en terapeut om du behöver det. Om du inte kan gör något åt det så får du nu lov att släppa det och gå vidare.


Det som är kvar är att: när du hamnar i en stressad situation eller mår dåligt över något annat så tar ditt gamla program över... och det är HÄR som vi kan göra något. Jag kan hjälpa dig med stressen, vi kan prata om det som får dig att må dåligt - D U K A N släppa detta och få ett normalt förhållande till mat.


Jag måste få prata med dig för att få veta vad det är som du brottas med, utifrån det så kan vi ta det vidare. Viktminskning handlar i min ögon om att du ska må bra och samtidigt få kontroll över ditt ätande.


För om du äter vad du vill, när du vill och du äter tills det att du är mätt då har du lyckats. Utmaningen är att vi har preppats med så många olika dieter under så många år så att våra kroppar vet inte längre när vi blir mätta, vi kan inte skilja på hungerskänslor eller må-dåligt-känslor (emotionell hunger kallar jag det för)... eller törst för den delen. Så till att börja med måste du lära din kropp att den faktiskt kan äta vad som helst... inte bara det som du tror att du ska äta, du måste också lära den att upptäcka när du tror att du är mätt.


Hamburgare
Viktminskning med hamburgare

Tänk vad häftig om det vore så att du kunde äta vad du vill och fortfarande gå ner i vikt...! Vet du vad, det går. Jag har gjort det, mina klienter har gjort det och det finns flera tusentals som har gjort det. Det finns ett program som jag kan presentera för dig. Gå ner i vikt är ena delen och den andra är att ta hand om det som hindrat dig hitintills.


Du kan läsa hem min bok och komma igång och vill du ha mer hjälp så erbjuder jag både individuell coaching och gruppcoaching. Boken hittar du mer info om här!


Vill du läsa mer om viktminskning by Mindease så föreslår jag att du kikar in på denna sida!


Må gott och ta hand om dig!

//Johan


23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page