top of page
  • Skribentens bildJohan

Vilket är det snabbaste sättet att gå ner i vikt?

Uppdaterat: 9 aug. 2023

Även om många människor kanske förväntar sig att jag ska ge dem en snabb lösning, är sanningen att det inte finns något som passar alla och det finns inga snabba lösningar
Man som står på vågen och är glad för att han har gått ner i vikt, han lyfter näven för att fira.

Som viktminskningscoach får jag ofta frågan "Vad är det snabbaste sättet att gå ner i vikt?" Även om många människor kanske förväntar sig att jag ska ge dem en snabb lösning, är sanningen att det inte finns något som passar alla och det finns inga snabba lösningar. Och i den här artikeln kommer jag att dela med mig av några tips om hur du kan gå ner i vikt på ett hälsosamt och hållbart


sätt, och även utforska fallgroparna med att försöka gå ner i vikt för snabbt.


Innan vi dyker in, låt oss förtydliga att hälsosam viktminskning bör ske gradvis, vanligtvis runt 0,5-1kg per vecka. Att gå ner i vikt för snabbt kan leda till en förlust av muskelmassa, näringsbrist och en högre sannolikhet att faktiskt gå upp i vikt. Så låt oss utforska några sätt att gå ner i vikt på ett hälsosamt och hållbart sätt.

  1. Fokusera på hela livsmedel, fyllda av näring: Att äta hela livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter kan hjälpa dig att känna dig mätt längre, samtidigt som din kropp får de näringsämnen den behöver för att fungera optimalt. Undvik bearbetade och förpackade livsmedel som innehåller mycket socker, salt och ohälsosamma fetter.

  2. Börja med styrketräning: Styrketräning hjälper dig att bygga muskler, vilket kan öka din ämnesomsättning och hjälpa dig att bränna fler kalorier även i vila. Sträva efter att få in styrketräningsövningar minst två till tre gånger i veckan (kan göras i hemmets trygga vrå).

  3. Öva mindful eating: Att uppmärksamma din kropps hunger- och mättnadssignaler kan hjälpa dig att undvika att äta för mycket och göra mer hälsosamma matval. Öva att äta medvetet genom att äta långsamt, tugga maten ordentligt och lägga ner besticken mellan tuggorna.

  4. Få tillräckligt med sömn: Sömnbrist kan störa hormoner som reglerar hunger och mättnad, vilket leder till ökat sug och överätande. Sikta på minst sju till åtta timmars sömn per natt för att stödja hälsosam viktminskning.

Låt oss nu utforska fallgroparna med att försöka gå ner i vikt för snabbt.

  1. Förlust av muskelmassa: Att gå ner i vikt för snabbt kan orsaka en förlust av muskelmassa, vilket kan sänka din ämnesomsättning och göra det svårare att behålla viktminskningen på lång sikt.

  2. Näringsbrist: Snabb viktminskning kan resultera i näringsbrist om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler från din kost. Detta kan leda till trötthet, svaghet och andra hälsoproblem.

  3. Behålla viktminskningen: Att försöka gå ner i vikt för snabbt kan leda till jojo-bantning, där du snabbt går ner i vikt men sedan går tillbaka lika snabbt. Detta kan vara nedslående och göra det svårare att hålla sig till hälsosamma vanor på lång sikt.

Sammanfattningsvis, även om det inte finns något magiskt piller för viktminskning, finns det hälsosamma och hållbara sätt att gå ner i vikt. Genom att fokusera på hela näringstäta livsmedel, börja styrketräna, träna mindful eating och få tillräckligt med sömn, kan du uppnå dina viktminskningsmål på ett sätt som stödjer din allmänna hälsa och ditt välbefinnande. Kom ihåg att nyckeln till framgångsrik viktminskning är att göra hållbara livsstilsförändringar som du kan hålla fast vid på lång sikt.


Har du några fasta tips på hur jag faktiskt ska göra frågar du nu kanske? Och JA, det har jag faktiskt. Jag har skrivit en bok om hur du enkelt kan gå ner i vikt. Du kan läsa mer om den boken här!


Tills nästa gång

/Johan


16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page