top of page
  • Skribentens bildJohan

6 saker som tar död på sötsuget

Uppdaterat: 10 aug. 2023

... framåt 10-tiden börjar det kurra i magen, å då tar jag mig en Snickers. Nja, riktigt så funkar det inte. Men alla vi som har varit med ett tag, känner säkert igen dessa ord och det är säkert många som gör precis så här eller har det där enorma sötsuget. Någonstans där mellan frukost och lunch och sen på eftermiddagen... då kommer det.

Här är några tips som tar dör på sötsuget, hoppas att de kan hjälpa dig.


1. Ät mer protein En vuxen person som tränar och rör på sig mycket behöver i princip sin vikt i protein – fast i gram. Väger du som jag 80 kg så är det 80 gram protein. Som tur var finns protein nästan i allt du äter, allt från kött till mejeriprodukter och baljväxter. Det finns listor som visar hur stor andel som är protein. Omvänt kan ett enormt sötsug bero på proteinbrist.

2. Ät nyttiga fetter Ett vanligt missförstånd är att man inte ska äta feta produkter, något som hänger kvar från tokiga restriktioner som Socialstyrelsen gav för många år sedan. Idag vet vi att det är skillnad på fett och fett och att det faktiskt är bra att äta vissa fetter och framför allt behövligt. Fett från avokado, olivolja, nötter, frön, feta fiskar som tex lax och hårda ostar om parmesan är riktigt bra källor till nyttigt fett. Flera av dessa källor är dessutom bra källor till protein – win win alltså.

3. Ät fiberrik mat Fiberrik mat mättar längre och håller blodsockret på en stabil nivå. Då pratar vi om mat som är naturligt rik på fibrer t.ex. nötter, bär, morötter. Dessutom sänker denna typ av livsmedel hastigheten på matsmältningen, så egentligen kommer blodsockerstabiliseringen och mättnadskänslan från detta.

4. Ät livsmedel rika på Probiotika Goda magbakterier är bra att ha, livsmedel som Kefir, äppelcidervinäger, naturell yoghurt är alla packade med probiotiska bakterier som är bra för magen på olika sätt. I just det här fallet så är probiotikan den naturliga fienden till en dålig bakterie som lever på socker och sött och som skapar sötsug. Denna dåliga bakterie, som jag inte vet det svenska namnet på, kan bl.a. orsaka viktuppgång, psoriasis och svamp i underlivet. Mycket av hur vi mår härstammar från magen och genom att hålla den i trim med goda bakterier kan vi hjälpa vårt allmäntillstånd. Probiotiska bakterier ger ett starkare immunsystem.

5. Ät sura livsmedel Om du känner ett sötsug är det allra bästa att omedelbart inta något surt – och då pratar jag inte om sura skallar eller något annat godis ;-) Sura livsmedel som surkål, Kimchi och andra fermenterade livsmedel är perfekta att ha som tillbehör på tallriken. Flera av dessa är dessutom rika på probiotiska bakterier som också hjälper med sötsuget. Att har några citron- eller limeskivor i vattnet är ett perfekt sätt att hålla sötsuget i schack. Jag försöker att alltid avsluta dagen med en stor kopp te (grönt eller ört-te) där jag först låtit ingefära dra med vattnet och sedan en stor skvätt citron… detta intar jag när jag softar ner i soffan och jag känner inget sug av något annat då – det sägs också att kombon ingefära och citron ska öka ämnesomsättningen.


6. Ät mer örter & kryddor Mat som innehåller smaker från alla grundsmaker: sött, surt, salt, beskt, och umami håller också koll på sötsuget. Använd kryddorna så att smakerna gifter sig och du känner dig också mer mätt och håller sötsuget borta. Ingefära, som jag tidigare nämnt, och gurkmeja är två kryddor som med fördel används i maten – givetvis i sina färska och ekologiska varianter


Det sista tipset, som inte har något med äta att göra… men det håller koll på sötsuget är - att träna. Så dra på dig träningskläderna och gå ut en promenad, eller om du är på kontoret – gå och hämta en frukt och ta en omväg, gärna via så många trappor som möjligt, så ska du se att sötsuget är borta sedan.


Må gott //Johan

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page