top of page
  • Skribentens bildJohan

Till alla er som kämpar varje dag

Uppdaterat: 9 aug. 2023

Idag när jag hade min morgonreflektion över dagen - om vad jag ska göra, så började jag tänka på alla de människor som inte har ”lyckats” än, som kämpar i tysthet och som på sina sociala medier ser ”alla andra som lyckas” med olika saker. Oavsett om det är viktminskning, att ha en härlig och glad semester, barn som är glada hela tiden, att ha lyckliga förhållanden och så vidare och så vidare. Det är tufft, jag känner med er.


Jag vill inte påstå att vi har det allra bäst här hemma alltid. Det är tjat om att lägga ifrån sig mobiltelefoner, inte sitta framför TV:n hela tiden. Det blir bråk mellan killarna som är väldigt tajta i ålder osv. Rådet vi (min fru och jag) fick från familjerådgivaren, var att vi behöver hitta tid för oss själva så att vi klarar av bråken bättre. Och ja, visst ser jag en viss logik i det… men hur är det för alla som saknar ett socialt skyddsnät, där egen tid kan vara svårt att få till. Eller rättare sagt, där det kan kännas som omöjligt att få till egen tid – till er vill jag säga, den finns där… det gäller att tänka till lite eller ta hjälpen via coaching tänker jag. Vi har tagit saken i egna händer och arbetar metodiskt för att det ska bli mindre bråk… men ett tu tre så smäller det och då känner jag mig som en misslyckad förälder. Gärna om jag tidigare tittat på Facebook och sett massa lyckliga bilder på föräldrar och deras barn.


Jag gissar även att det är samma för alla de som kämpar med att gå ner i vikt. De ser hur alla andra lyckas och själva så sliter dom med den ena dieten efter den andra. Jojo-bantning och tappad sug hör mer till vanligheten än vad det borde göra. Och med vilket resultat… ofta att personen känner sig ännu mer misslyckad och kanske till och med värdelös.

Är med på i en grupp på Facebook för tips om viktminskning och det är nästan 2700 personer i den gruppen… är det 2700 personer som skriver om sin lyckade viktminskning?? - Nej, det är ju inte det. Det är x-antal som skriver om sina lyckade metoder och ett uppriktigt grattis till dom – verkligen! Jag är jätteglad för alla som hittar sin grej och lyckas med det, oavsett om det handlar om 5:2, räkna kalorier eller vad det nu kan vara. Det vi dock behöver veta… vi är alla olika och 5:2 är absolut inte för alla, inte heller kaloriräkning. Jag har testat dom bägge och jag kan gott säga att det är inget för mig.


Det jag kan säga är att i princip alla som brottas med övervikt idag behöver normalisera sitt förhållande till mat och väldigt många behöver ta tag i den psykologiska aspekten kring maten. Kanske har maten varit en tröst när hen mått dåligt, kanske är det så att överätande varit en del i ens liv i alla år så att hen missar mättnadskänslan… kanske är det så enkelt som att våra föräldrar alltid sa till oss att äta upp allt på tallriken det finns barn som svälter (hur det nu ska hjälpa dessa barn). Det har resulterat i att vi känner att vi måste äta upp allt på tallriken för annars får vi dåligt samvete. Det finns lika många orsaker att må dåligt om och kring mat som det finns människor och allas historia är unik på sitt sätt.


Jag kan också säga att det går att gå ner i vikt utan att räkna kalorier, utan att följa 5:2-dieten eller någon av alla de andra dieterna som finns. Du kan kasta alla måltidsersättningar och pulverdieter som står i skafferiet.

Det jag gjort är att följa 5 gyllene regler, så länge jag följer dem så går jag ner i vikt och här är den riktigt bra grejen. Jag kan göra det utan att kämpa, det är enkelt och jag kan till och med ha fredagsmys (och lördagsmys) med familjen om jag vill. Jag äter precis vad jag vill, även om jag försöker att äta så rent som möjligt – dvs jag väljer bort halv- och helfabrikat. Vi lagar maten själva från grunden och försöker ha bra råvaror. Kroppen mår ju faktiskt otroligt bra av att äta grönsaker, frukt och baljväxter.


Och med det sagt så äter vi både pizza, korv och hamburgare här hemma. Och det är ju riktigt nice att plocka fram lite ost och vin någon gång ibland.

Jag lever som jag lär och jag mår riktigt bra i det. Min kropp är i kanske sin bästa form sedan jag var 20… det är över 30 år sedan för er som undrar.


Dom 5 gyllene reglerna är: - Ät när du är hungrig - Ät bara det du vill - Njut av varje tugga - Sluta äta när du tror att du är mätt (detta inträffar tidigare än de flesta anar) - Inför ett ätfönster
För den som är intresserad av att veta mer om detta så har jag skrivit en bok där jag tar upp de 5 reglerna och mycket mer. Det är din chans att en gång för alltid gå ner i vikt och leva ett mer hälsosamt liv. Du kan läsa mer om boken här!

För ditt bästa //Johan

92 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page