top of page
  • Skribentens bildJohan

Räk- och chiligryta - recept

Uppdaterat: 9 aug.

Det här är en av dom godaste rätterna jag vet... väldigt enkel och så väldigt bra på många olika sätt. Fylld med nyttigheter. Vissa saker kan du ju ha mer av för att få en större explosion av smaker - så som chili (eller en starkare chilifrukt), vitlök och ingefära. Tänk också på att gurkmeja är något av en superfood.


Ingredienser


  • 1 st gul lök(ar)

  • 1 knippa(en) salladslök(ar), eller purjolök

  • 2 klyfta(or) vitlök (

  • 2 cm ingefära, färsk, finhackad

  • 1 st pepparfrukt

  • 4 msk rapsolja

  • 1 tsk gurkmeja (kan bytas mot färsk)

  • 1 tsk spiskummin, mald

  • 1,5 tsk currypasta, röd

  • 1 burk(ar) tomater, krossade

  • 1,5 dl vatten

  • 1,5 dl grädde

  • 1 knippa(en) koriander, färsk

  • 500 gram räkor, skalade

  • salt

  • vitpeppar


Till granering

  • koriander, färsk

  • creme fraiche

Tillagning


  • 1. Skiva löken, finhacka vitlöken, ingefäran och pepparfrukten.

  • 2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök, vitlök, ingefära och pepparfrukten på låg värme i några minuter. Tillsätt kryddorna och currypastan och rör i ngn minut. Blanda i tomaterna och vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt koka i 10 minuter.

  • 3. Tillsätt grädden och färsk hackad koriander efter smak och sjud ytterligare 5 minuter. Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar. Krydda ev mer om du önskar. Garnera med färsk koriander.


Du kan njuta denna som den är, eller med ett bröd till. Vi brukar ha Naanbröd eller en rustik baguette.


Bon apetit


//Johan


71 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page