Det här är en av dom godaste rätterna jag vet... väldigt enkel och så väldigt bra på många olika sätt. Fylld med nyttigheter. Vissa saker kan du ju ha mer av för att få en större explosion av smaker - så som chili (eller en starkare chilifrukt), vitlök och ingefära. Tänk också på att gurkmeja är något av en superfood.
Ingredienser
1 st gul lök(ar)
1 knippa(en) salladslök(ar), eller purjolök
2 klyfta(or) vitlök (
2 cm ingefära, färsk, finhackad
1 st pepparfrukt
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja (kan bytas mot färsk)
1 tsk spiskummin, mald
1,5 tsk currypasta, röd
1 burk(ar) tomater, krossade
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 knippa(en) koriander, färsk
500 gram räkor, skalade
salt
vitpeppar
Till granering
koriander, färsk
creme fraiche
Tillagning
1. Skiva löken, finhacka vitlöken, ingefäran och pepparfrukten.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök, vitlök, ingefära och pepparfrukten på låg värme i några minuter. Tillsätt kryddorna och currypastan och rör i ngn minut. Blanda i tomaterna och vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt koka i 10 minuter.
3. Tillsätt grädden och färsk hackad koriander efter smak och sjud ytterligare 5 minuter. Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar. Krydda ev mer om du önskar. Garnera med färsk koriander.
Du kan njuta denna som den är, eller med ett bröd till. Vi brukar ha Naanbröd eller en rustik baguette.
Bon apetit
//Johan
Tack för tips på denna gryta. Skall göra lite egen lösningar då jag har lite svårt för färsk koriander och chilli - efter jag gjorde mitt examensarbete i Indien, å min mage mådde inte så bra då. Men ser fram emot att servera min man detta i kväll. /Maria Berg