top of page
  • Skribentens bildJohan

Är det bra att äta nötter?

Uppdaterat: 9 aug. 2023

Frukta inte kalorierna. Nötter är bland det nyttigaste som finns i naturen och bör alltid finnas hemma i skafferiet. Och de räknas till kategorin supermat!


Ät nötter med gott samvete

Många tänker kanske: ”usch, nötter innehåller ju massor av kalorier”, och är tveksamma till att äta dem. Inget kunde dock vara mera fel, för även om nötter är kaloririka så kommer varje liten kalori från en nyttig källa.


Det finns inte heller många livsmedel som matchar nötter när det gäller de hälsofrämjande egenskaperna. Nöten har verkligen genomgått en imageförändring. Det var inte länge sedan den ansågs vara alldeles för fet för att räknas som hälsosnacks – numera rekommenderar de flesta kostrådgivare nötter i alla möjliga sammanhang.


Det som gör nötterna så bra för hälsan är att de innehåller viktiga vitaminer och mineraler, och har en perfekt mix av protein, fett och kolhydrater. Dessa tre närings­ämnen bidrar tillsammans med alla kost­fibrer till att skapa en bra kroppskemi, samtidigt som de stabiliserar blodsockret, mättar bra och bidrar med så mycket energi att man inte blir lika frestad att småäta i tid och otid under resten av dagen. Dessutom är nötter inte lika farliga för midjemåttet som t.ex. chips. Och även om kalori­innehållet i nötter mot­svarar kalori­värdet i mjölkchoklad, så är nötter långt ifrån någon riktig kalorifälla. Nötternas fettämnen är i stället bra för hälsan, och de flesta av dem är av samma typ som de man hittar i avokado och olivolja. Därmed har de också samma antiinflammatoriska effekt i kroppen.


Dämpa hungern med åtta nyttiga nötter

Mandlar Mandlar innehåller många viktiga näringsämnen och har ingen större påverkan på vikten. I en amerikansk studie fick deltagarna äta 60–70 st. mandlar per dag förutom sin vanliga kost. Trots ett betydande mer­intag märktes ingen skillnad vare sig på vikten eller fettprocenten. Forskarna drog slutsatsen att det beror på att mandlar mättar bra och att mycket av kalorierna inte tas upp i kroppen.


Hasselnötter Hasselnöten är rik på E-vitamin, vilket bl.a. fungerar som en kraftfull antioxidant. Nöten är också en bra källa till B-vitaminet folsyra, som tros kunna minska risken för alzheimer, depression och hjärt-kärlsjukdomar. Hasselnötens hälso­kvaliteter bottnar i ett högt innehåll av nyttigt fett, rikligt med kostfibrer och ett högt innehåll av antioxidanter. I en fyraveckorsstudie på män upptäckte man bl.a. att kolesterol­värdet förbättrades med cirka 20 procent när kalorierna kom från hasselnötter. Samtidigt sjönk det totala fettinnehållet i blodet med mer än sju procent.


Macadamianötter

Den här nöten är en bra källa till B-vitaminet tiamin, som har stor betydelse för ämnesomsättningen i kroppen och de kemiska signalämnen som skickar runt nervsignaler i kroppen. Nöten innehåller också en del järn som ingår i kroppens blodproduktion. För hälsans skull har studier också visat att nötter har bra antiinflammatoriska egenskaper för personer med höga kolesterolvärden.


Cashew­nötter Cashewnöten är egentligen ett frö som sitter utanpå det mindre kända cashewäpplet. Det är främst innehållet av mineraler som imponerar. Du får t.ex. i dig en hel del zink som ingår i många av kroppens hormoner och enzymer. Cashewnöten är dessutom rik på järn och magnesium samt koppar, fosfor och mangan.


Valnötter Den feta valnöten skiljer sig från de flesta andra nötter genom att den är rik på omega-3-fettsyror, som bl.a. är viktiga för hjärncellerna. Nöten innehåller även mycket E-vitamin och är en viktig källa till melatonin – ett hormon som gör att man somnar lättare på kvällen. Nöten är samtidigt rätt kaloririk vilket kan vara bra att komma ihåg.

Jordnötter

Förutom nyttigt fett och massor av protein är jordnöten rik på B-vitaminet niacin, som bl.a. ingår i kroppens ämnesomsättnings-processer och har stor betydelse för hormonproduk­tionen. Dessutom innehåller jordnötter E-vitamin och res­veratrol – två kraftfulla antioxidanter.


Pekan­nötter

Det mesta av fettet i pekannöten kommer från enkelomättat fett, MUFA, vilket gör att nöten är ett av de bästa valen när det gäller hjärtvänliga fettsyror. I en studie där deltagarna fick 20 procent av sina kalorier från pekannötter, sjönk både kolesterolvärdet och fettinnehållet i blodet.


Paranötter Den feta paranöten är kaloririk och fiberfattig och bör därför inte ätas i allt för stora mängder om man är mån om vikten. Analyser visar dessutom att paranöten och pistagenöten innehåller i särklass flest aflatoxiner – ett giftämne som bildar mögelsvampar på nöten.


Nu är du mer eller mindre en nötexpert, så berika din frukostmüsli med lite hackade nötter och strö lite krossade valnötter över salladen på kvällen så kommer du bara må bra av det. Informationen i detta inlägg har jag lånat från Aktiv Träning.


Allt gott

Johan

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page