• Johan

9 vanliga stressymptom och hur du klarar av dem


Här har jag listat de vanligaste tecknen för stress – och hur du lär dig att varva ner. Trötthet Om du alltid känner dig trött beror det troligen på stress. Börja med att unna dig stunder när du tar ett break, då du bara slappnar av och låter tankarna vandra. Tiominuterspauser kan göra underverk för hjärnan.

Brådska Pratar du fort, äter fort och blir otålig om andra har ett lägre tempo än dig? Blir du irriterad när du måste vänta vid rödljusen eller stå i kö i mataffären? Det är tydliga tecken på att du är uppstressad. Försök ta det lugnt, se till att tugga maten ordentligt och prata långsammare. Välj den längre kön på Ica nästa gång du handlar, och tvinga dig själv att hålla ditt temperament när det går sakta framåt. Vänj dig vid att det tar tid ibland.

Dålig sömn Att sova dåligt och vakna lätt är vanligt vid stress. Försök slappna av och släpp tankarna på allt du måste göra nästa dag när det är sovdags. Träna gärna några timmar innan du ska lägga dig, och ta sen ett varmt bad och en kopp te när du kommer hem för att bli riktigt lugn. Ha det svalt och mörkt i sovrummet.

Viktproblem Pendlar du i vikt? Du tröstäter antagligen eftersom du är stressad, eller så hoppar du över maten för att du har bråttom. Men äta bra ska man alltid ta sig tid till, så se till att du får i dig bra näring regelbundet.

Magont Att det knyter sig i mellangärdet är ett kännetecken för stress som du måste ta på allvar. Lär dig säga nej och se till att du får egen tid, vilotid. Mår du fortfarande dåligt eller blir sämre – sök läkarhjälp.

Försämrat immunförsvar Är du ofta sjuk kan det bero på att stressen har försämrat ditt immunförsvar. Det är ett klart varningstecken. Och säkert blir det en ond cirkel då du hamnar efter med allt du måste göra när du är sjuk jämt. Se till att du blir riktigt frisk innan du går tillbaka till jobbet och vardagen en gång för alla, ät mycket vitaminer och se till att du får sova ordentligt så att du håller dig frisk.

Nedstämdhet Det är vanligt att känna ångest och oro när man är stressad. Om det kvarstannar eller blir sämre när du försöker ta det lugnare, boka tid hos en coach alternativt en psykolog.

Koncentrationssvårigheter Har du plötsligt blivit glömsk? Har du svårt att sitta stilla och koncentrera dig? Du är ett typiskt stressfall. Ta en dag ledigt och försök att varva ner.

Alkohol och droger Många personer med stressymptom dricker för mycket – eller börjar till och med ta till droger för att kunna varva ner. Känner du att ditt festande börjar spåra ur, dra ner på spriten omedelbart! Om du har svåra bekymmer, eller rent av använder droger, behöver du professionell hjälp. Om du trots detta tycker att det är svårt att stressa ner, eller har svårt att följa dessa tips... pröva coaching! Som med allt annat är det bra att få en opartisk syn på situationen, få hjälp och bli pushad. Testa på vad coaching kan göra för dig, första samtalet är gratis – ta kontakt idag! Må gott...

22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla