top of page
  • Skribentens bildJohan

Viktminskning - strunta i vågen

Uppdaterat: 9 aug. 2023

För ganska länge sedan läste jag en berättelse om en vis gammal bonde och hans dotter. Den handlar om något helt annat än viktminskning, men det finns något att lära sig i den och därför vill jag att du läser den.


Nu vill jag bjuda på denna gamla berättelse om den visa bonden som ville lära sin dotter om naturen och om hur hon skulle ta hand om växter och vårda plantor så att hon kan få dom att gro och växa sig stora. Han började med att ge henne ett litet paket med frön som hon planterade. Trots att han hade gett henne den mest lättodlade blomma som går att hitta, så verkade inget spira där hon hade planterat sina frön.


En dag så märkte bonden att hans dotter grävde upp fröna och höll upp dom mot solen. När han frågade henne vad hon gjorde, så berättade hon att hon ville se om fröet hade börjat växa än.

Vad hon inte insåg var att varje gång som hon grävde upp fröerna, så hejdade hon dom från att växa och utvecklas i sin naturliga takt.


På samma sätt är det om du, efter att ha påbörjat ett program för viktminskning, fortsätter att väga dig utan att tillåta tid för att det lilla fröet ska kunna slå rot i ditt undermedvetna… det enda som växer då är din mage, dina höfter och dina lår.


Viktminskning handlar om så mycket mer än att gå ner i vikt, att minska i kg är något som vem som helst kan göra. Vilken är den bakomliggande önskan hos dig egentligen? Om jag tex skulle fråga dig - Varför vill du gå ner i vikt? Så kan svaret vara för att du vill bli smalare. Om jag skulle fortsätta fråga; varför du vill bli smalare? Så skulle du behöva gå djupare ner i dig och svaret kan vara för att jag ska kunna röra på mig lättare. Varför vill du kunna röra på dig lättare? Kanske för att du vill kunna leka med dina barn. Vad skulle det ge dig att kunna leka mer med dina barn... osv.

Det är nästan aldrig den orsak som vi först tänker att det skulle vara.


Sen har vi frågan - vad var det som gjorde att du hamnade i denna situation från början? Stress, överkompensation för att du mår dåligt (eller mått dåligt) i något och tagit mat och/eller snacks till tröst.

Detta måste du vid något tillfälle också ta tag i, det kan vara terapi om det sitter extremt djupt eller så träffar du en coach som kan och förstår detta med viktminskning och vilka fällor som finns. För att bara fixa till det yttre är som att ta en bil som är genomrostad och bara lacka den med ny färg... det ser snyggt ut, men den är fortfarande rostig och trasig under.

Det är tyvärr ganska vanligt att personer säger att de inte tycker om sin kropp och att dom är villiga att göra vad som helst för att ignorera den. Vad de inte förstår är att det är viktigt att de är uppmärksamma – för om du vill ändra på hur du ser ut, så måste du först sluta fred med din naturliga kropp. Faktiskt... ju mer du lär dig att acceptera din kropp som den är, desto mer förvånad blir du över hur liten ansträngning den behöver för att ändras.

Du måste bli vän med den kropp du har, för att få den kropp du vill ha

Så hur gör du...?


Ett första steg för dig kan vara att läsa min bok Lev Livet Lättare, det är en bok för dig som vill gå ner i vikt och leva ett mer hälsosamt liv. Du kan läsa mer om boken på den här sidan, klicka bara på länken!


Njut av din dag! /Johan

23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page