top of page
  • Skribentens bildJohan

Vad är svältläge - kan det hjälpa mig att gå ner i vikt?

Uppdaterat: 9 aug. 2023

"Svältläge" är en term som används för att beskriva kroppens fysiologiska reaktion på ett långvarigt kaloriunderskott.

När du konsumerar färre kalorier än vad din kropp behöver för att fungera, reagerar den genom att sänka din ämnesomsättning, spara energi och hålla kvar fettdepåer. Detta är en överlevnadsmekanism som går tillbaka till våra förfäder, som var tvungna att anpassa sig till perioder av matbrist.

En tallrik med hälsosam och nyttig mat. Det är stekt lax på en bädd av färska primörer.

Idén om "svältläge" har blivit en populär tro bland dietare som tror att drastiskt minska sitt kaloriintag är nyckeln till snabb viktminskning. Detta är dock inte ett hållbart eller hälsosamt tillvägagångssätt.

När du försätter dig för ett kraftigt kaloriunderskott kommer din kropp att börja bryta ner muskelvävnad för energi, snarare än att använda fettdepåer. Detta kan resultera i en förlust av muskelmassa, vilket inte bara är skadligt för din hälsa utan också gör det svårare att hålla en hälsosam vikt på lång sikt.

Dessutom kan den typ av kaloribegränsning leda till näringsbrist, trötthet och ett försvagat immunförsvar. Det kan också påverka din mentala hälsa negativt, orsaka humörsvängningar, irritabilitet och dålig koncentration.

Så vad är lösningen? Istället för att försöka tvinga din kropp till "svältläge", fokusera på att skapa ett måttligt kaloriunderskott som gör att du kan gå ner i vikt i en hälsosam och hållbar takt - genom en balanserad kost och regelbunden motion.

När du gör detta går du ner i vikt långsamt men stadigt, utan att utsätta din kropp för onödig stress. Det kommer dessutom vara lättare att behålla din viktminskning på lång sikt, eftersom du kommer att bygga hälsosamma vanor som är lätta att följa.

Sammanfattningsvis är "svältläge" ett riktigt fenomen, men det är inget du ska sikta på när du försöker gå ner i vikt. Fokusera istället på att skapa ett hälsosamt kaloriunderskott som gör att du kan gå ner i vikt i måttlig takt samtidigt som du behåller din muskelmassa och din allmänna hälsa. Att arbeta med en viktminskningscoach kan hjälpa dig att skapa en personlig plan som är skräddarsydd för dina individuella behov och mål.


Vill du veta mer om viktminskning och vad jag kan erbjuda dig, läs mer om det här!


Allt gott

/Johan


7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page