top of page
  • Skribentens bildJohan

Hur går jag ner 5 kg på en vecka

Uppdaterat: 9 aug. 2023

5 kg på en vecka? Varför långsamt och stadigt vinner i längden tillsammans med coaching.

Som viktminskningscoach kan jag inte med gott samvete råda dig att gå ner 5 kg på en vecka - det är inte är ett realistiskt eller hälsosamt mål. Ja, du kanske ser en inledande viktminskning, men det är inte hållbart, och det kan skada din hälsa i det långa loppet.

En liten pojke som ber till Gud för att hans mamma ska gå ner lite i vikt, eftersom hon blir grinig när hon går på diet

För det första, att gå ner 5 kg på en vecka innebär att du måste skapa ett kaloriunderskott på cirka 5 000 kalorier per dag. Det är ett enormt underskott som inte går att uppnå utan att kraftigt begränsa ditt kaloriintag och öka din träning till en extrem nivå.

Denna typ av drastisk kaloribegränsning kan få din kropp att gå in i svältläge, dvs den sänker din ämnesomsättning och får din kropp att lagra fett istället. Det kan också leda till näringsbrist och påverka din mentala hälsa negativt.

Dessutom kan snabb viktminskning resultera i en förlust av muskelmassa, vilket kan göra det ännu svårare att hålla en hälsosam vikt på lång sikt.

Så istället för att försöka gå ner 5 kg på en vecka, fokusera på att göra hållbara livsstilsförändringar som hjälper dig att uppnå en hälsosam vikt över tiden. Här är några tips:

  1. Sikta på att gå ner 0,5-1 kg per vecka. Detta är en hälsosam och hållbar viktminskningstakt.

  2. Ät en balanserad kost som innehåller mycket frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein. Undvik mycket bearbetade och sockerhaltiga livsmedel.

  3. Träna regelbundet. Sikta på minst 30 minuters träning med måttlig intensitet per dag, till exempel snabba promenader eller cykling.

  4. Få tillräckligt med sömn. Sömnbrist kan leda till viktökning.

  5. Öva mindfulness och stresshanteringstekniker, såsom meditation eller yoga, för att minska stressen i ditt liv eftersom det kan hindra dig från att gå ner i vikt.

Kom ihåg att det inte finns en viktminsknings-lösning som passar alla. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Var tålmodig, uthållig och sök hjälp av en kvalificerad vårdpersonal om du kämpar för att uppnå dina viktminskningsmål.


Vet du att jag har skrivit en bok om hur jag själv gått ner drygt 10 kg och jag håller kurser i viktminskning? Dessutom coachar jag personer 1:1 som vill få en bättre hälsa och bättre välmående. Även du kan förändra ditt liv, vill du ta reda på mer om hur det kan gå till så föreslår jag att vi tar ett kort samtal där du kan fråga mig alla frågor du vill - boka det här!


Må gott

/Johan


0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page