top of page
  • Skribentens bildJohan

Hjälper C-vitamin mot förkylning?

Uppdaterat: 10 aug. 2023

Kan man lindra förkylning med C-vitamin? Och kan man göra något för att undvika att bli förkyld?


Trots att många tänker på C-vitamin som rena mirakelmedlet mot förkylning är det stor skillnad på om det handlar om att förebygga eller bota. Några studier har visat att C-vitamin kan förkorta och lindra en förkylning med upp till fem–tio procent, medan andra studier kommit fram till att det är i stort sett verkningslöst. 

Å andra sidan verkar det som att tillräckliga mängder C-vitamin skulle kunna förebygga förkylning. Det krävs dock mycket stora mängder. I de flesta fall ska du äta motsvarande innehållet i 15–30 apelsiner per dag, vilket inte är särskilt realistiskt. Om du vill motverka en förkylning kan du eventuellt tanka upp med C-vitamin i form av kosttillskott. Vädring och regelbunden handtvätt är dock minst lika viktigt för att du inte ska bli förkyld.


TRE KOSTTILLSKOTT MOT FÖRKYLNING

D-VITAMIN: Äter du inte så mycket fisk kan det vara en bra idé att äta tillskott av solskensvitaminet, som kan motverka förkylning. 

ZINK: Ät 75–100 mg zink det första dygnet som du känner av förkylningen – det kan förkorta sjukdomstiden med 33 procent. 

C-VITAMIN: Inta 1 000-2 000 mg C-vitamin per dag, särskilt när folk runt omkring dig börjar bli förkylda


Sen den allt så viktiga sömnen, kom alltid ihåg att sova! Sömn är väldigt viktigt, sover du för lite blir ditt imunförsvar lidande. Har du problem att sova så finns det tips och lösningar, hör av dig till mig så snart som möjligt så kan vi prata om det. Kom ihåg att när du sovit så bör du vakna någorlunda utvilad, annars kan det vara något som är galet.


Må gott, Johan

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page