top of page
  • Skribentens bildJohan

Är jag mer effektiv när jag lyssnar på musik på jobbet?

Uppdaterat: 10 aug. 2023

Läs här när det passar bra att jobba med musik i hörlurarna – och när du för allt i världen bör stänga av musiken helt. Att faktiskt stänga ute världen en stund kan göra dig gott.


Upplever du också att du jobbar bättre med musik i hörlurarna? Det är du inte ensam om. Forskare har nämligen dokumenterat att vi jobbar effektivare om vi samtidigt lyssnar på musik. Det bero på att glädjen från musiken gör att hjärnan utsöndrar ämnen som dopamin, serotonin och noradrenalin, vilket bidrar till att göra dig avslappnad och fokuserad. Till exempel visar det sig att folk som lyssnar på musik medan de utför enformiga arbetsuppgifter, jobbar snabbare och gör färre misstag.


Om du jobbar på ett ställe där det är mycket oväsen och höga ljud så är det också bra att lyssna på musik för att utestänga ljudet från omvärlden. Annars kommer din hjärna nämligen att ödsla energi på att analysera alla de olika elementen i larmet från omvärlden, och det både ökar kroppens stressnivå och minskar produktionen av dopamin, vilket i korta drag minskar din produktionsnivå.


Det är dock viktigt att det du gillar musiken. Annars får det bara motsatt effekt. Och så ska det vara musik som du har lyssnat på förut. Till exempel är det inte bra att lyssna på ett helt nytt musikalbum som du har längtat efter länge, eftersom du då kommer att koncentrera dig för mycket på musiken i förhållande till jobbet.


Det finns dock också tidpunkter då det är bäst att trycka på stoppknappen – nämligen när du vill lära dig något helt nytt. För att hjärnan ska kunna analysera och komma ihåg ny information, så krävs det nämligen att du är 100 procent koncentrerad och uppmärksam. Därför är det bäst att det är så lugnt och stilla omkring dig som möjligt. Och om du ändå vill lyssna på musik, så är det bäst med instrumental musik utan texter.


Är du intresserad av hur du ska göra för att jobba mest effektivt, musik eller inte? Hör av dig, så kan vi ta ett samtal kring detta.


Må gott, Johan

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page