top of page
  • Skribentens bildJohan

7 dåliga vanor och förändringarna som gör susen för din träning

Uppdaterat: 10 aug. 2023

Tränar du i timmar på gymmet utan att det händer något med dig? Troligtvis har du skaffat dig lite dåliga vanor, något som på ett enkelt sätt faktiskt kan åtgärdas. Du kommer lättare nå dit du vill och du kommer bli en mer effektiv motionär.1. Den elliptiska crosstrainern Gymmets kanske tråkigaste apparat och extremt ineffektiv. För det första, den elliptiska rörelsen stödjer inte kroppens naturliga rörelsemönster. Att träna genom att springa, hoppa, böja på sig och lyfta är mer effektivt. Visst bränner du lite kalorier, men det är också allt. Dessutom är det lätt att slappna av och bara glida med. Med löpbandet för du i alla fall arbeta för att hålla tempot uppe med den hastighet du satt. Det är bättre för dig om du gör en 20 minuters cirkelträning (med burpees, hopprep, squats etc.) än om du står 45 minuter på crosstrainern. Ett annat alternativ är roddmaskinen, en lågintensiv träning som aktiverar hela kroppen och får din puls att höjas rejält.


2. Att träna långa perioder i ett moderat tempo När det kommer till träning är långsamt och lugnt snarare en senväg än en genväg. Maximera din tid på gymmet! Istället för att träna en timme i moderat tempo på gymmet, dra ner på tiden och arbeta mer effektivt. Istället för att vila mellan två övningar kan du träna motstående muskel (t.ex. biceps och triceps). På det här sättet kan du komma ner i 30 minuter. Att träna i 100% i 30 minuter är mer effektivt än att träna i 75% i 1 timme och då får du 30 minuter över till annat ;-) Se även till att variera din träning, om du ofta går långa promenader - lägg in lite fartlek, öka tempot ibland, använd stavar, fyll en ryggsäck med extra vikt och bär med.


3. Gymlallaren Du vet tjejen eller killen som hellre tittar i spegeln än att träna, ständigt uppdaterar Facebook eller sms’ar till allt och alla. Det blir väldigt lite tid över till träning. Du är på gymmet för att träna! Bestäm dig redan innan hur din träning för dagen ska se ut, skriv ner det om det så behövs, och följ den planen.


4. Endast konditionsträning Kondition förbränner kalorier, javisst. Men kombinationen ”mer”/starkare muskler och konditionsträning är det mest effektiva. Om du löptränar eller sysslar med annan konditionssport för att gå ner i vikt behöver du stärka upp muskulaturen för att nå fram snabbare. Ökad muskelmassa hjälper även förbränningen under de stunder då du sysslar med annat än träningen – t.ex. tittar på tv!!


5. Att fylla på vätska med sportdrycker Så gott som alla sportdrycker består av en sak – socker. Så även om socker ger tillfällig energi så är det tom energi. Det är bättre att äta ett nyttigt mellanmål innan din träning istället och drick vanligt vatten under din träning det är det absolut bästa.


6. Att träna på samma sätt dag ut och dag in Om du varje gång du tränar gör samma övningar eller springer samma runda på samma tid varje gång kommer det mest jobbiga vara att ta dig till och från träningen – kroppen vänjer sig.

Börja med att variera din träning och dina övningar. Testa på något nytt som du kanske varit nyfiken på. Tränar du på gym, gå på ett gruppträningspass! Spela badminton med några kompisar, damma av cykeln och ge dig ut på en långtur eller bege dig till simhallen och väck muskler som legat i dvala länge. Dessutom så blir det en mer varierande och rolig träningsstund.


7. Att träna ensam Det kan vara befriande och skönt att träna ensam – det kanske är den stunden på dagen som du får vara riktigt ensam. Men ändå, för att få ut det där lilla extra ut din träning kan det absolut vara ide att träna med en kompis. Se bara till att ni håller er till träningen och pratar innan och/eller efter.

Men en kompis som pushar dig och får dig att öka takten eller göra ytterligare en repetition kommer även din träning komma längre. Eller så kan ni tävla, alla blir vi lite extra taggade av en hederlig gammal tävling.


För fler tips och råd kring träning och din hälsa, ta kontakt med mig så kan vi diskutera vad som är bäst för just dig!


Allt gott

//Johan

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page